Teşvikiye mah. Şakayık Sokak İzmitli Apartmanı No:60 Daire:2 Nişantaşı Şişli İstanbul
Genç Kadınlarda Tiroid Kanseri Riski Artıyor!

Genç Kadınlarda Tiroid Kanseri Riski Artıyor!

Genç Kadınlarda Tiroid Kanseri 

Sağlık Bakanlığı 2014 kanser istatistik verilerine göre Türkiye’de 25-49 yaş arası kadınlarda Tiroid Kanseri sıklığı, Meme Kanserinden sonra 2.sırada yer alıyor.

Ultrasonografı ile muayene yapıldığında yüzde 50-60 arasında Tiroid nodülü saptanabiliyor, büyük çoğunluğu ise kadınlar oluşturuyor. Toplumda nodül sıklığı bu kadar fazla olmasına rağmen, yalnızca yüzde 5’inden azında ameliyat gerekiyor. Yani her saptanan Tiroid nodülü ameliyat demek değil.

Ameliyat Kararı Nasıl Veriliyor? Süreç Nasıl İşliyor?

Tiroid Nodülünün değerlendirilmesinde ultrasonografi çok önemlidir. Deneyimli bir radyolog, ultrasono özelliklerine göre nodülün şüpheli olup olmadığı konusunda bilgilendirmeli. Şayet şüpheli ise tanı için biyopsi yapmak gerekir. Biyopsi lafı geçince hastalar genellikle tedirginlik yaşar. Öncelikle ifade edilmesi gereken, bu biyopsilerin ultrasonografi eşliğinde kan almakta kullanılan iğnelerle yapıldığı, konforlu ve çok can yakan bir işlem olmadığıdır. Biyopsi yapıldığında yayılır mı korkusuna gelince, Tiroid Kanserinde iğne biyopsisi ile tümör hücrelerinin yayılması gibi bir risk bulunmuyor.

Tiroid Kanseri Tedavi Sonuçları Nasıl?

Tiroid Kanserleri içinde en sık görüleni, iyi diferansiye diye gruplanan alt tipler. Bu kanserler tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık yüzde 95’ini oluşturuyor ve iyi sonuç veriyor. Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan radyoaktif iyot tedavisi sonrası hastaların neredeyse yüzde 98-99’u normal bir hayat yaşıyor.

Tiroid Kanserinde Nasıl Ameliyatlar Yapılıyor?

Tek taraflı nodül varlığında nodül çapı 1 cm’den küçükse ve lenf bezi yayılımı yoksa tek taraflı girişim yeterli oluyor. Tek lobda 3 cm’e kadar olan kanserlerde karşı tarafta da nodül yoksa yine tek taraflı ameliyat yapılabilir. Standart cerrahi girişiminde ise tiroid bezinin iki tarafı da çıkarılıyor ve biyopsi ile kanıtlanmış lenf bezi yayılımı varlığında ya da ameliyat sırasında lenf bezi yayılımı saptandığında gerekli bölgelerdeki lenf bezleri de çıkarılabiliyor.

Ağız İçinden İzsiz Girişimler, Tiroid Kanseri Olgularında da Yapılabiliyor mu?

Tümör çapına bağlı olarak bu yöntem de kanser cerrahisinde kullanılabilir. Ağız içinden izsiz tiroidektomide amaç; açık cerrahide uygulanan prensiplerden ödün vermeden aynı ameliyatı kapalı yapmak. İyi huylu nodüllerde 5-6 cm’e kadar nodül çaplarında bu yöntem uygulanabilirken, Tiroid Kanseri söz konusu olduğunda 2 cm’den büyük tümörlerde bu yöntem kullanılmıyor. 2 cm’den küçük Tiroid Kanserlerinde ve tek taraflı ameliyat planlanan hastalarda bu yöntem sağlıklı ve sonucu çok daha iyi olarak sunuluyor.